Samothraki Open Forum 2019

Συμπεράσματα 2019

«Με συνέργειες η μετάβαση της Σαμοθράκης στην αειφόρο ανάπτυξη»

«Η μετάβαση του Νησιού των Μεγάλων Θεών στην αειφόρο ανάπτυξη και την ψηφιακή εποχή επιτυγχάνεται με Συνέργειες, ενώ η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη για τη δημιουργία ενός ισχυρού brand προστιθέμενης αξίας για τα τοπικά προϊόντα, τη ψηφιακή μετάλλαξη του Νησιού των Μεγάλων Θεών και την ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων,» ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι σύνεδροι (περισσότεροι από εκατό), οι οποίοι συμμετείχαν στο 2ο Samothraki Open Forum 2019 που πραγματοποιήθηκε στο νησί από 28-30 Ιουνίου.

Το 2ο Samothraki Open Forum με τίτλο « Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από Συνέργειες» που διοργάνωσε η εταιρεία Aero Development υπό την αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης, ήταν αφιερωμένο στο στόχο αειφορίας 17, δηλαδή στην «Ανάπτυξη μέσω Συνεργειών».

Στο φόρουμ αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν θέματα κυκλικής καθώς και νεοφυούς οικονομίας, αγροτικής παραγωγής, επίσης η άμεση ανάγκη διασύνδεσης του νησιού με άλλους προορισμούς καθώς και το πρόγραμμα NATURA και οι δυνατότητες του.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την απρόσμενη ανακάλυψη του «μεγάλου μυστικού θησαυρού» της Σαμοθράκης, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα που τόσο δυναμικά αναδείχθηκε μέσα από το Φόρουμ. Δεσμευόμαστε να τη στηρίξουμε στην ανάπτυξή της. Ευχαριστώ το Δήμο Σαμοθράκης για την αιγίδα και τη στήριξη στην άρτια διοργάνωση, τους χορηγούς και υποστηρικτές του Φόρουμ, καθώς και τους τοπικούς επιχειρηματίες για τις υψηλές γαστρονομικές εμπειρίες που απλόχερα προσέφεραν», δήλωσε ο Παναγιώτης Καμπούρογλου Ιδρυτής & Εντεταλμένος Σύμβουλος της Aero Iasion Development Ltd

Τα κύρια συμπεράσματα του Φόρουμ είναι:
1.Ο Δήμος εκπονεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τους κρατικούς φορείς ένα ολιστικό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή εμπεριέχει τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και αποσκοπεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων και νέων εσόδων για το Δήμο της Σαμοθράκης. Ενισχύεται κάθε μορφή τοπικής επιχειρηματικότητας (π.χ. γυναικεία, νέα, κοινωνική, συνεργατική κτλ.).

2.Η διασύνδεση της Σαμοθράκης με άλλους γειτονικούς προορισμούς (Λήμνο, Θάσο, Τουρκία) είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

3.Η προστασία του ορεινού όγκου της Σαμοθράκης από την υπερβόσκηση και τη διάβρωση του εδάφους αποτελεί άμεση προτεραιότητα και βοηθά στην ανατροπή της κλιματικής καταστροφής (climate emergency). Το πρόγραμμα NATURA της Σαμοθράκης οφείλει να υλοποιηθεί άμεσα (έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων αλλά και στήριξη από την τοπική κοινωνία).

4.Η αγροτική παραγωγή αποτελεί το θεμέλιο της τοπικής οικονομίας και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σαμοθράκης (unique selling point). Ζητούμενο αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου και η αύξηση των εσόδων των τοπικών παραγωγών (π.χ. μέσω τυποποίησης, δημιουργίας επωνύμων τοπικών προϊόντων κτλ.).

5.Δημιουργείται, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ολιστική πλατφόρμα Samothraki.Online με στόχο την προώθηση του brand του Νησιού των Μεγάλων Θεών και της τοπικής οικονομίας.

6.Διασύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό, ώστε να ισχυροποιηθεί η «εμπειρία Σαμοθράκη».

7. Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αύξηση των εσόδων, αναπτύσσεται ένα σύνθετο εναλλακτικό τουριστικό προϊόν βασιζόμενο στις αρχές της αειφορίας ενώ παράλληλα αναβαθμίζονται και αξιοποιούνται οι υπάρχουσες υποδομές (π.χ. των λιμένων της Σαμοθράκης).

8.Ανάπτυξη των τεχνολογικών δεξιοτήτων των κατοίκων και των νέων της Σαμοθράκης, μέσα από συνέργειες π.χ. με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και χρήση της εξαιρετικής ψηφιακής υποδομής του Νησιού.

9.Δίνονται κατάλληλα κίνητρα για την προσέλκυση νέων στο Νησί (start ups ψηφιακοί νομάδες, designers, εικαστικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες κτλ.).

10.Σταδιακά, η Σαμοθράκη μεταλλάσσεται ψηφιακά σε «σοφό Νησί» (Smart Island).